Vad söker du?

chat_bubble
Chatta med oss!
close

Vi ritar om kartan 

Våra nya zoner

Den 29 mars 2023 går vi från 27 till 8 zoner. Med färre zoner kommer det bli enklare och tydligare att veta var din biljett gäller och hur zonerna påverkar priset för resan. 

Karta med nya zoner

För zoombar karta, klicka här. 

 

Fortsätt res med din biljett

Om du har köpt en biljett innan den 29 mars, behöver du inte göra någonting. Du fortsätter resa som du brukar. Den enda skillnaden är när du ska köpa en ny biljett nästa gång. Då kommer du inte kunna göra ett omköp av din gamla biljett, utan du behöver köpa en ny. 

Du köper biljett precis som vanligt

Du kommer känna igen dig när du köper din biljett. Den enda skillnaden är att du nu tydligt ser vilket område som din biljett gäller i.  Eftersom zonerna nu blir färre och större, kommer du få ett större område att resa i när du köper biljett. Det betyder att även stadszonerna kommer att bli större och fler orter kommer ingå. Ta en titt på kartan så ser du hur zonerna är uppdelade och vilka orter som nu ligger i stadszonen.  Enklast köper du din biljett i Hallandstrafikens app

Så här funkar det

Varberg, Falkenberg och Halmstad delas upp i en stadszon (A) och en zon för resterande del av kommunen (B). I dessa städer är det många som reser och det finns en väl utbyggd stadstrafik. Laholm och Hylte har ingen stadszon, utan hela kommunen blir en zon. Redan idag är det Västtrafik som kör trafiken i Kungsbacka. Därför kommer Kungsbacka nu enbart tillhöra Västtrafiks trafikområde, och tillhör Västtrafiks zon B. 

Vi vet att skarpa gränser inte alltid fungerar i verkligheten. Därför kommer vissa orter få dubbel zontillhörighet, vilket innebär att de tillhör två zoner.  Mer information om vilka orter som det gäller hittar du längre ner på sidan. 

Hur blir det med priset? 

Cirka 70 procent av alla resor får ett oförändrat eller sänkt pris.  

Resten av resorna får varierande prishöjning där enkelbiljetter påverkas mer än periodbiljetter. Detta för att gynna dig som ställer bilen och reser regelbundet med kollektivtrafiken. Det är denna omställning som får den största klimateffekten och som bidrar till en hållbar utveckling av Halland.  

I den nya zonstrukturen kostar varje zon lika mycket. Du kan resa ut och in i samma zon flera gånger utan att det påverkar priset. Priset baseras på antal zoner och inte på antalet gånger som du passerar en zongräns. Reser du genom fler än 7 zoner får du den 8:e zonen på köpet. 

Här kan du se vilka priser som kommer gälla i den nya zonstrukturen:

 

I korthet:

  • Du fortsätter att resa på din biljett precis som vanligt.  
  • Att köpa biljett funkar likadant som innan.  
  • Du får ett större område att resa i.  
  • Din biljett ger dig ett område att resa i – en eller flera zoner. 
  • En periodbiljett för AB (hela kommunen) kostar lika mycket som för stadszonen. Detta för att gynna dig som ställer bilen och reser regelbundet med kollektivtrafiken. Så välj AB, så får du ett större område att resa i.

Vanliga frågor och svar

Dubbel zontillhörighet

Giltighetstid för enkelbiljett 

Exempel på resor i de olika zonerna

Nya orter i stadszonerna

Vad gäller för Kungsbacka? 

Delbetala din biljett