Vad söker du?

  • Lättläst
  • Översätt

Resekortet - ett enkelt sätt att resa! 

Resekortet är ett så kallat smartcard och har ett elektroniskt chip som lagrar information om dina resor, värde, period, vart och när du reser. Chipet fungerar som en budbärare mellan fordon, kortautomater och försäljningsombud och uppdaterar automatiskt systemet med ny information. 

Resekortet är till för alla, och det är alltid billigare att resa med Resekortet än att betala biljetten kontant. Resekortet är opersonligt och du kan låna ut det till en vän eller någon i familjen när du själv inte använder det. Med Reskassa kan du självklart betala resan för fler än dig själv.

Du använder samma kort oavsett om du reser ofta, eller mer sällan och kortet kan laddas på två olika sätt – med en period eller med Reskassa. Om du pendlar dagligen lönar det sig alltid att resa med Period och om du reser lite då och då är Reskassa det bästa alternativet.

Nyckelring och klistermärke

Hallandstrafikens nyckelring kan laddas med en period eller en Reskassa eller både och. Nyckelring hanteras på samma sätt som Resekortet

Resekortet har två funktioner i ett

Du kan använda det som ett periodkort för sträckor som du reser ofta, både i tågtrafiken och i busstrafiken. Eller så kan du ladda Resekortet med en summa pengar - en Reskassa.  Du kan även ha både en period och Reskassa på samma kort. Reskassan kan användas för köp av resor i Halland och i stora delar av Sydsverige och ger 15 procent rabatt på ordinarie biljettpris inom Halland. Från den 15 december 2019 kan du inte resa med Reskassa till Skåne.

Reskassa

Betalar du biljetten med Reskassa får du 15 procent rabatt på ordinarie pris för enkelbiljett och Duo/Familj-biljett inom Halland. Observera att denna rabatt endast gäller biljetter köpta på bussen, i våra kundservicebutiker och återförsäljare samt i automaterna. Reskassan gäller utan tidsbegränsning och är inte knutet till viss person. Du kan betala för flera resenärer med samma kort om ni reser samma sträcka. Biljetter som är köpta med Reskassa kan inte återlösas eller ombokas. Du kan köpa Resekortet med Reskassa i Hallandstrafikens kundservicebutikeråterförsäljareombud samt e-butik.

Period

Resekortet laddat med en period är ett prisvärt alternativ för dig som reser ofta. Perioderna skiljer sig åt i giltighetstid, antal resor och pris. Alla perioder är opersonliga vilket gör att du kan dela ditt kort med flera men det gäller endast för en resenär per resa. Du kan köpa Resekortet Period i Hallandstrafikens kundservicebutiker och återförsäljare samt e-butik.

Min resa

Att resa med Resekortet är inte svårt. Du håller upp kortet framför kortläsaren, det är viktigt att du håller det stilla under någon sekund så det hinner läsas av, en lampa och en ljudsignal bekräftar att kortet är giltigt.

På bussen 

Är ditt resekort laddat med period så håller du upp kortet framför kortläsaren när du går ombord på bussen. Reser du med Reskassa går du ombord, berättar för föraren vart du ska resa och håller därefter kortet mot kortläsaren. Reser du i stadstrafiken med Reskassan behöver du inte uppge vart du ska resa, då dras automatiskt summan från ditt kort. Reser du på ungdomsbiljett i stadstrafiken uppger du det för föraren innan du håller upp kortet mot kortläsaren. 

Resa med Resekortet på bussen

På Öresundståg

Tågvärden viserar kortet med handenheten. Vill du köpa biljett gör du det i biljettautomatenkundservicebutiken eller återförsäljaren på stationen. På samtliga försäljningsställen kan du köpa din biljett med Reskassa. På Falkenbergs och Mölndals stationer finns endast biljettautomater.

På Västtågen mellan Varberg och Borås

Ombord på Västtågen visar du ditt resekort laddat med period eller Reskassa för konduktören som kontrollerar giltighet. På de stationer som har biljettautomat köper du din biljett innan din resa. Om din station saknar biljettautomat kan tågvärden sälja en biljett med hjälp av sin handenhet.

På Krösatågen 

Ombord på Krösatågen visar du ditt resekort laddat med period eller Reskassa för konduktören som kontrollerar giltighet eller säljer din biljett med hjälp av sin handenhet. Du kan även visera ditt resekort samt köpa biljett med Reskassan i kortläsaren ombord.

Registrera ditt Resekort på Mina sidor

Om du väljer att registrera ditt kort på Mina sidor har du möjligheten att ladda kortet med Reskassa när så önskas. Den nya laddningen skickas ut i systemet och överförs när du gör ett biljettköp i Hallandstrafikens automater, bussar eller försäljningsställen i Halland. Tänk på att det kan ta upp till 12 timmar innan en laddning beställd via Mina sidor finns ute i biljettsystemet och kan överföras.

Som medlem på Mina sidor har du även "Tappa-bort-garanti" vilket ger dig möjlighet att spärra ditt resekort. Summan eller perioden som fanns kvar på kortet när det spärrades förs över till det nya kortet. Du kan även se resehistorik och saldo om du har registrerat ditt kort på Mina sidor.