Rullstol, elrullstol och rullatorer medförs utan extra avgift i den mån det finns utrymme och att fordonet har låggolv och är anpassat för det.

Föraren är ansvarig för att spänna fast rullstolen. Anger tidtabellen att turen trafikeras med låggolvbuss men så inte är fallet ska föraren genast tillkalla taxitransport vilken du reser med utan extra kostnad.

 

Rullstol på buss

Regionbussar ska ha plats för minst en resenär med rullstol som ska kunna färdas tryggt. Bussen skall vara utrustad med enkel och snabb anordning för fastsättning av rullstol i golvet.

Stadsbussar har oftast plats för två rullstolar och har inget krav på fastsättning i golvet. Däremot är de flesta bussar utrustade med ett enkelt säkerhetsbälte. Rullstolens mått får vara högst 70 cm bred, 120 cm lång och tillsammans med resenären väga max 300 kg. Gäller såväl manuell rullstol som elrullstol. Elscooter med styre kan inte medföras på buss.

 

Rullstol på Öresundståg

Utöver manuell rullstol och elrullstol går det även bra att åka med elscooter på Öresundståg, dock är maxvikten angiven till 300 kg, vilket är vad rampen klarar av.

På Öresundstågen finns dekaler som visar vilken vagn du lättast kommer ombord med din rullstol.

Ledsagning till och från Öresundståget kan beställas på tel. 0771-33 10 30 (vardagar kl. 8-18 lör-sön samt helgdagar 9-18).

 

Rullstol på Pågatåg

Rullstol, rullator och andra förflyttningshjälpmedel tas med kostnadsfritt och i mån av plats. Ett hjälpmedel får maximalt vara 70 cm brett, 120 cm långt och väga maximalt 300 kg inklusive resenär. Elrullstol med styre (elscooter) får tas med på tåg.