Chatta med oss!
Vill du bli bussförare?
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om bussförarutbildning och jobbet som bussförare.
Att vara bussförare är ett givande och mångsidigt yrke för den som värdesätter service och interaktion med människor. I rollen som bussförare möter du många olika människor, alla med sina önskemål och behov under sin resa.
Du är ansiktet utåt för kollektivtrafiken och din främsta uppgift är att säkert och bekvämt transportera våra resenärer, samtidigt som du är till hands för att svara på frågor eller hjälpa till med eventuella funderingar som de kan ha längs vägen.
Vi ser framemot att få med dig ombord!
Så blir du bussförare
För att få gå en bussförarutbildning krävs att du har:
- Du har ett svenskt körkort med B-behörighet.
- Du har ett körkortstillstånd.
- Du är permanent bosatt i Sverige eller sedan minst sex månader studerar här.
- Du uppfyller ålderskraven.
- Du har gjort ett godkänt körkortsprov (kunskapsprov och körprov).
- Du har inget körkort från något annat EES-land. Om du har ett sådant körkort går det att byta ut mot ett svenskt.
Hur är det att vara bussförare?
Hur är det att vara bussförare?
Exempel på utbildningar
Arbetsmarknadsutbildning. Anordas av Arbetsförmedlingen för dig som är arbetslös. Kontakta din handläggare för mer information.
Komvux. Du kan också utbilda dig till bussförare via Komvux. Det är fritt för samtliga att ansöka och man kan även få möjlighet till studiemedel. Besök din kommuns hemsida för mer information.
Trafikskola. Det är också möjligt att genomföra en bussförarutbildning genom en trafikskola. Du står då för utbildningskostnaden.
Nobinas bussförarutbildningar. Nobina anordnar varje år bussförarutbildningar på utvalda orter. Se aktuella utbildningar hos Nobina.
Vanliga frågor och svar
Hur lång tid tar utbildningen?
Längden varierar beroende på utbildningsform. En Komvuxutbildning styrs av skollagen och utbildningen tar då cirka 6 månader utan möjlighet till genvägar.
En arbetsgivare som har utbildning i egen regi kan anpassa delar av utbildningen efter individuella förutsättningar medan andra delar är myndighetsreglerade till ett minsta antal timmar (Yrkeskompetensbevisutbildning). Ofta är det rimligt att genomföra en sådan bussförarutbildning på ungefär 4 månader.
Via trafikskola kan antalet lektioner anpassas efter ens egna behov, men även dessa måste förhålla sig till att utbilda minst 140 timmar i Yrkeskompetensbevisutbildningen.
Vad kostar det att bli bussförare?
Via Komvux har du rätt till studiemedel från CSN vilket leder till ett studielån. Kostnaden beror på hur stort lån du vill teckna. Via en utbildning hos en arbetsgivare beror kostnaden på arbetsgivarens upplägg. Oavsett upplägg brukar denna typ av utbildning också komma med ett erbjudande om anställning efter avslutad utbildning. Kostnaden för att ta behörigheterna via trafikskola beror på antal lektioner eleven behöver samt skolans egen prissättning.
Hur kan man finansiera sin utbildning?
Finansiering av utbildningen kan se olika ut beroende på vilken typ av utbildning du väljer. Går du en Komvuxutbildning har du rätt att söka studiemedel från CSN. Vissa arbetsgivare som har utbildning i egen regi kan välja att hjälpa till med finansiering och utbildar du dig privat via trafikskola får du betala skolan enligt deras prissättning.
Vad tjänar en busschaufför?
Lönen beror på arbetsgivaren. Det vanligaste är att lönen följer branschens kollektivavtal, Bussbranschavtalet BBA. Lönen ökar i allmänhet för alla förare varje år och utöver det ökar även den individuella förarens lönenivå i takt med att man blir mer erfaren.
– Vi transporterar världens dyraste last. Och det är människor. Den sociala delen är underbar för min del.
Utan oss bussförare stannar Sverige. Vi har en viktig roll i samhället. Vi är tryggheten i Halland. Och det är flera gånger jag har fått "Tack för att ni finns. Utan er hade vi inte kommit någonstans."
Alajdin, bussförare på Hallandstrafiken
Här söker du jobb
Hallandstrafiken kör inte själv några bussar, utan det gör våra trafikföretag. Vilka det är kan du läsa här nedanför.
Stads- och regionbusstrafik i hela Halland (huvudlinjer)
Skol- och regionsbusstrafik (övriga linjer)
Kungsbacka:
Karl Erik Elofsson Buss AB
Varberg:
Karl Erik Elofsson Buss AB
Veddige Buss och Transport AB
Falkenberg:
Flexbuss Sverige AB
Okome Buss
Ätrans Buss
Halmstad:
Flexbuss Sverige AB
Buss i Väst AB (Sennans Buss)
Hylte:
Västbo Taxi AB
Laholm:
Buss i Väst AB (Veinge Buss)
LK Buss AB