Rullstol, elrullstol och rullatorer medförs utan extra avgift i den mån det finns utrymme och att fordonet har låggolv och är anpassat för det.
Föraren är ansvarig för att spänna fast rullstolen.
Om tidtabellen anger att turen trafikeras med låggolvbuss men den inte gör det, ska föraren genast tillkalla taxitransport som du då reser med utan extra kostnad.
Rullstol på buss
Regionbussar ska ha plats för minst en resenär med rullstol som ska kunna färdas tryggt. Bussen ska vara utrustad med enkel och snabb anordning för fastsättning av rullstol i golvet.
Stadsbussar har oftast plats för två rullstolar och har inget krav på fastsättning i golvet. Däremot är de flesta bussar utrustade med ett enkelt säkerhetsbälte. Rullstolens mått får vara högst 70 cm bred, 120 cm lång och tillsammans med resenären väga max 300 kg. Gäller såväl manuell rullstol som elrullstol. Elrullstol med styre (elscooter) kan inte medföras på buss.
Rullstol på Öresundståg
Utöver manuell rullstol och elrullstol går det även bra att åka med Elrullstol med styre (elscooter) på Öresundståg, dock är maxvikten angiven till 300 kg, vilket är vad rampen klarar av.
På Öresundstågen finns dekaler som visar vilken vagn du lättast kommer ombord med din rullstol.
Ledsagning till och från Öresundståget kan beställas:
tel. 0771-33 10 30 (vardagar kl. 8-18, lör-sön samt helgdagar 9-18).
Rullstol på Pågatåg
Rullstol, rullator och andra förflyttningshjälpmedel tas med kostnadsfritt och i mån av plats. Ett hjälpmedel får maximalt vara 70 cm brett, 120 cm långt och väga maximalt 300 kg inklusive resenär. Elrullstol med styre (elscooter) får tas med på tåg.