Vad kostar min resa?

Priser inom Varberg, Falkenberg, Halmstad, Hylte och Laholm hittar du här.
Priser inom Kungsbacka hittar du här.

 

Vad bör jag tänka på före resan?

 • Tänk på att boka både tur och retur så att du kan planera din hemkomst. Det kan ibland dröja upp till 60 minuter innan första fordonet finns ledigt så tänk på att boka i god tid.

 • Se till att vara redo ca 5 minuter innan bilen kommer.

 • Egenavgift för färdtjänst faktureras normalt sett såvida inte du har en medresenär som på förhand uppgett att den ska betala i bilen.

 • För sjukresor gäller kontant/kortbetalning i bilen. Ha detta redo vid avfärd. Tänk på att alltid ta kvitto av förare.

 • Ibland skjuter planeringssystemet på din lovade tid upp till 10 minuter för att kunna samordna din resa med en annan resa antingen före eller efter din. Detta gör att du kanske upplever att bilen är sen men det behöver alltså inte bero på förare eller bil.

 

Hur mycket bagage får jag ta med mig?

Färdtjänstkund har rätt att ta med sig två (2) kassar/väskor (motsvarande storlek av en matkasse) under resan. 
Två (2) kassar kan ersättas av t.ex. en (1) dragkärra (”dramaten”) eller en (1) resväska. Boka då plats i bagage med en (1) platspoäng.

OBSERVERA!
Drickaback eller liknande tyngre bagage är inte tillåtet att ta med som bagage (för att värna om chaufförens arbetsmiljö).Hur långt kan jag resa med färdtjänst? (Var får jag resa med färdtjänst?)

Regelverk för dig som bor i Falkenberg, Halmstad, Hylte, Laholm eller Varberg hittar du här: https://www.1177.se/Halland/Regler-och-rattigheter/Fardtjanst-i-Halland/

Regler för dig som bor i Kungsbacka: https://www.kungsbacka.se/Gator-trafik-och-utemiljo/Fardtjanst/Hur-och-nar-far-jag-resa/


Får jag ta med mig någon på resan?

Regelverk för dig som bor i Falkenberg, Halmstad, Hylte, Laholm eller Varberg hittar du här: https://www.1177.se/Halland/Regler-och-rattigheter/Fardtjanst-i-Halland/

Regler för dig som bor i Kungsbacka: https://www.kungsbacka.se/Gator-trafik-och-utemiljo/Fardtjanst/Far-jag-ta-med-nagon/


Vad kan jag förvänta mig för hjälp av föraren?

Grundläggande service (det här ska föraren alltid göra):

 • Hjälp i och ur fordonet

 • Hjälp till/från entré (tomtgräns Kungsbacka)

 • Hjälp med bilbälte

 • Hjälp med bagage

 • Hjälp med rörelsehjälpmedel

 

Exempel på tillägsservice som måste ansökas hos färdtjänsthandläggare. Framgår extra på körorder till föraren efter beviljat tillstånd:

 • Hjälp till och från bostad exempelvis uppe i lägenhet

 • Hämtas inne/lämnas inne

 • Lämnas till personal

 • Får ej lämnas ensam

 • Extra bagage förare eventuellt ska hjälpa till med


Kommer jag fram i tid om jag har en tid att passa?

Ja, om du talar om att du har en tid att passa och accepterar den hämtningstid som du då får av oss. Då ska du komma fram senast den tid du har angivit. För att vi ska kunna garantera dig att vara framme vid en bestämd tid måste du beställa din resa minst 2 timmar i förväg.
 

Hur lång tid får färdtjänstresan ta?

En resa med färdtjänst får ta ungefär dubbelt så lång tid som det hade tagit att resa direkt från start till mål. Om det skulle ta 20 minuter att köra direkt får resan alltså ta 40 minuter. Är resan kortare än 20 minuter kan dock samordning tillkomma med upp till 20 minuters omvägstid. Vi försöker alltid samordna resorna så att flera resenärer reser tillsammans, därför får du inte alltid åka raka vägen till ditt resmål.


Varför får jag inte resa raka vägen hem?

För att så många resenärer som möjligt ska kunna resa måste varje resa planeras så effektivt som möjligt. Resorna planeras därför utifrån tid och inte geografi. Därför kan det hända att du upplever att föraren kör åt "fel" håll när du reser. Färdtjänstresan får ta ungefär dubbelt så lång tid som att resa raka vägen. Fordonet stannar endast för att släppa av eller på andra resenärer.


Hur gör jag för att kunna boka via webben och app?

Skapa ett konto på https://serviceresor.hallandstrafiken.se och följ instruktionerna här.


Hur gör jag en notering på en adress för internetbokning och app?

Du behöver ringa kundservice för att skapa en adress med notering. Du kan inte göra det själv i appen eller på internetbokningen.


Vad innebär en favoritadress i appen eller internetbokningen?

En favoritadress är enkelt att klicka fram och underlättar din bokning i appen eller på internet. Adresser du ofta åker till eller ifrån är bra att ha som favoritadresser.

[Serviceresor manual]
 

Vad kan jag göra som ombud i till exempel appen?

Som ombud kan du boka resor, se detaljer för resorna och se tillstånd för en resenär.

[Serviceresor manual]
 

Hur blir jag ett ombud för en färdtjänstresenär?

Ett ombud kan boka resor för en färdtjänstresenär. Resenären väljer själv vem eller vilka denne vill ha som ombud. På sitt konto, som fungerar både i appen och på internetbokningen, lägger man enkelt till och godkänner ombud. Ombudet måste också ha ett konto hos oss. Det kan man skapa direkt på https://serviceresor.hallandstrafiken.s